Siirry pääsisältöön

Napoleon Bonaparten kuolemasta 200 vuotta




Tänään 5.5.2021 tuli kuluneeksi 200 vuotta Napoleon Bonaparten kuolemasta karkotettuna brittien St. Helenan saarelle. Napoleon on Euroopan historian kuuluisimpia suurmiehiä. 

Napoleon kasvoi vasta Ranskaan liitetystä Korsikan aatelissuvusta ja Ranskan vallankumoussotien melkeissä hän nousi Ranskan johtoon ja kruunasi itsenä Ranskan keisariksi. Valtansa huipulla kesällä 1812 hän oli suoraan tai epäsuoraan manner-Euroopan alueiden hallitsija.

Napoleon kurotti liian pitkälle ja epäonnistuneen Venäjä-sotaretken johdosta hänen imperiuminsa kukistettiin Britannian ja Venäjän johtaman liittouman toimesta.

Vaikka Napoleon yritti paluuta 1815, ei hän jättänyt perinnäksi pysyvää valtakuntaa. Napoleonin jälkeistä Eurooppaa olen käsitellyt blogi-kirjoituksessani Matka Metternichin Eurooppaan. Vanhoilliset suurvallat palauttivat vanhan järjestyksen Eurooppaan ja nostivat Bourbon-dynastian takaisin Ranskan valtaistuimelle Silti hänen uransa on yksi Euroopan historian murroskohtia. Hän vakautti vallankumouksellisen Ranskan ja mahdollisti sen perinnön maltillisen leviämisen Ranskassa ja valtaamillaan alueilla Euroopassa.

1800-luvun ja 1900-luvun murrokset liittyvät Ranskan vallankumouksen ja valistuksen aatteisiin ja Napoleon edisti näitä arvoja, vaikka Ranskan keisarina hän oli myös konservatiivinen voima. Napoleon edisti myös tieteen asemaa ja lainsäädännön modernisaatiota Code Napoleonilla.

Hahmona Napoleon on kiintoisa esimodernin ja modernin ajan välissä. Hänhän nousi valtana kenraalina ja johti joukkojaan taisteluissa. Hän oli jopa mukana epäonnisella Venäjän sotaretkellä. Tässä hän edusti vanhaa maailmaa, kun teollisessa sodankäynnissä johtajat yleensä ovat päämajassa kaukana etulinjasta.

Suomen historian osalta Napoleon on tärkeä henkilö, koska hänen ja Venäjän keisari Aleksanteri I sopimus Tilsitissä 1807 johti Suomen liittämiseen Venäjän keisarikuntaan autonomisena suuriruhtinaskuntana. 700 vuotta valtakunnan yhteydessä olleen Itämaan menetys mullisti myös Ruotsin valtakunnan identiteetin ja teki "tynkä-Ruotsista" homogeenisen kansallisvaltion. Ruotsi sai myös Napoleonin marsalkka Bernadottesta itselleen uuden kuninkaan ja hallitsijadynastian.

Tänään tuli myös kuluneeksi 200 The Guardian-lehden julkaisusta ja sen kunniaksi loppuun linkki, missä kerrotaan miten Ranskan nykyinen presidentti Emmanuel Macron muisti merkkipäivää.

Unkarin Vatikaanin suurlähettiläs Eduard Habsburg twiittasi sukulaismiehensä muistoksi.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho

Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho I-II  (The Rise and Fall of the Third Reich), William L. Shirer, Suomentanut Tapio hiisivaara, K. J. Gummerus osakeyhtiö 1962-63 Jyväskylä William L. Shirer Kun natsi-Saksa hävisi toisen maailmansodan ja Saksa miehitettiin, niin samalla vallattiin suuri määrä saksalaisia arkistoja ja sodan jälkeen natsipuolueen jäseniä ja sotilaita kuulusteltiin ja tuomittiin. Näiden arkistojen ja kuulustelupöytäkirjojen avulla amerikkalainen William Shirer lähti kirjoittamaan Kolmannen valtakunnan historiaa. Shirer oli toimittaja, joka työskenteli ensin Euroopassa ja sitten natsi-Saksassa 1934-1940. Hän siis oli todistamassa natsi-Saksan elämää ja oli mm. paikan päällä seuraamassa Compiègen aselevon allekirjoittamissa 1940, jossa Hitler oli henkilökohtaisesti kostamassa Ranskalle Saksan tappiota ensimmäisessä maailmansodassa. Vaikka kirjoittaminen tapahtui alle 20 vuotta toisen maailmansodan ja natsien kukistumisen jälkeen, nin Shirer koki, että saatavilla olevat k

Kirja-arvostelu: Talvisota

Talvisota, Antti Tuuri, Otava 1984 Antti Tuurin Talvisota-romaani kuuluu Tuurin Pohjanmaa-kirjasarjaan ja romaani kertoo pohjanmaalaisista kootun Jalkaväkirykmentin 23 talvisodasta.  Kirjan kertoja ja päähenkilö on Tuurin Pohjanmaa -kirjasarjan keskiössä olevan Hakala-suvun jäsen Martti, joka on rivimiehenä pohjalaisrykmentissä. Tuurin tavoitteena on kuvata talvisotaa enemmän sotilaiden kollektiivisena kokemuksena. Suurimman osan ajasta Hakalan kerronta on me-muotoisessa ja vaihtelee rykmentin tasolta henkilökohtaiselle tasolle ja kaikesta sen välillä tilanteen mukaan. Kirja alkaa kun rykmentin miehet lähtee Pohjanmaalta Karjalankannakselle ylimääräisten kertausharjoitusten johdosta lokakuussa 1939. Ensin kuvataankin rykmentin siirtymistä ja odottelua, kun Suomi ja Neuvostoliitto neuvottelivat Neuvostoliiton aluevaatimuksista. Mehän tiedämme, miten niissä kävi, mutta sotilaille sodan syttyminen ei ollut varmaa, vaikka siihen valmistaudittiin mm. erilaisilla linnoitustö

James Burnham ja managerit

James Burnham Kirja-arvostelu: The Managerial Revolution: What is Happening in the World (1941), James Burnham James Burnham (1905-1987) oli amerikkalainen poliittinen teoreetikko ja filosofi, jonka ehkä tunnetuin perintö oli teorian muotoileminen managerien vallasta, joka korvaisi kapitalisten järjestelmän 1900-luvulla.  The Managerial Revolution teos, jossa hän esittelee teoriansa toisen maailmansodan alkupuolella, kun Burnhamin kotimaa Amerikka oli vielä muodollisesti sodan ulkopuolella. Nykyään Burnhamin ensin muotoilema teoria managerien vallasta on USA:n johtaman liberaalin maailmanjärjestyksen oikeistolaisten arvostelijoiden käytössä. Burnhamin teorian lähtökohta on, että managerit, jonka muodostavat liikejohtajat, teknikot, byrokraatit ja sotilaat, muodostaisi uuden hallitsevan luokan ja korvaisi vanhan kapitalistisen mallin. Burnhamin mukaan Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa olivat pidemmällä tässä kehityksessä ja näiden maiden malli inspiroi Burnhamin teoriaa. Neuvost