Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Talvisota

Talvisota, Antti Tuuri, Otava 1984

Antti Tuurin Talvisota-romaani kuuluu Tuurin Pohjanmaa-kirjasarjaan ja romaani kertoo pohjanmaalaisista kootun Jalkaväkirykmentin 23 talvisodasta. 

Talvisota

Kirjan kertoja ja päähenkilö on Tuurin Pohjanmaa -kirjasarjan keskiössä olevan Hakala-suvun jäsen Martti, joka on rivimiehenä pohjalaisrykmentissä. Tuurin tavoitteena on kuvata talvisotaa enemmän sotilaiden kollektiivisena kokemuksena. Suurimman osan ajasta Hakalan kerronta on me-muotoisessa ja vaihtelee rykmentin tasolta henkilökohtaiselle tasolle ja kaikesta sen välillä tilanteen mukaan.

Kirja alkaa kun rykmentin miehet lähtee Pohjanmaalta Karjalankannakselle ylimääräisten kertausharjoitusten johdosta lokakuussa 1939. Ensin kuvataankin rykmentin siirtymistä ja odottelua, kun Suomi ja Neuvostoliitto neuvottelivat Neuvostoliiton aluevaatimuksista. Mehän tiedämme, miten niissä kävi, mutta sotilaille sodan syttyminen ei ollut varmaa, vaikka siihen valmistaudittiin mm. erilaisilla linnoitustöillä. Tietoa yritettiin kuunnella Suomen ja Ruotsin radioista, joissa jälkimmäisessä uutisointi oli vapaampaa aiheesta.

Sodan syttyminen ei ollut rykmentille niin dramaattista, koska se joutuivat etulinjaan vasta joulukuun puolessavälissä Taipaleenjoelle, jossa se sitten kävi asemasotaa neuvostoliittolaisten hyökkäyksiä vastaan helmikuun puoleenväliin saakka.

Rivisotilaan elämää kuvataan kaikissa eri vaiheissa. Tuuri perustaa romaaninsa sotapäiväkirjoihin ja mukanaolleiden haastatteluihin. Romaani on kirjoitettu 1984, jolloin veteraaneja ollut vielä paljon muistelemassa. Romaania voisi kuvatakin talvisodan kirjalliseksi rekonstruktioksi.

Se myös eroaa suomalaisen kirjallisuuden suurimmasta sotaromaanista, eli Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Kun Linnan romaani on täynnä erilaisia henkilöhahmoja, niin Tuurin romaanissa ainoa henkilöhahmo, johon tutustutaan, on kertoja Martti Hakala. Melkein koko ajan rintamalla oleviin sotilaisiin viitataan heidän aseman ja joukko-osaston mukaan. Tämän takia romaani tuntuukin kollektiiviselta kertomukselta. Yksilön kokemus ei ole etusijalla, vaan se, mitä sotilaat yhdessä kokivat. (En toki väitä, että Linnan romaani ei kuvaisi kollektiivista kokemusta, mutta kertomatapa on siinä eri.)

Tuuri menee kuitenkin henkilötasolle, kun Martin pikkuveli Paavo kaatuu, kun kranaatti räjäyttää hänet palasiksi. Näin Tuuri kuvaa, miten kovia menetyksiä sotilaat kokivat rintamalla ja miten sodankäynnistä tuli henkilökohtaista. 

Linnan Tuntemattomassa konekiväärikomppaniassa jatkosodan aikaan miehet ovat eri puolilta Suomea, mutta talvisodan aikaan joukko-osastot olivat hyvin usein koottu saman paikkakunnan miehistä, eli he tunsivat toisensa hyvin. Hakalan rykmentti oli tosiaan Pohjanmaalta.

Kirjan loppu kuvaa, miten suomalaiset joutuvat aloittamaan perääntymisen Kannaksella puna-armeijan saadessa sotilaallisen yliotteen. Sodan loppu menee rykmentillä verisissä taisteluissa Vuosalmessa ja Äyräpäällä.

Tuurin romaani on varsin ytimekäs kuvaus talvisodassa. Kerronnassa ei ole aiheetonta draamaa, tapahtuneen koruton kerronta riittää. Romaania voi suositella jokaiselle suomalaiselle, joka on kiinnostunut talvisodasta ja miten rintamasotilaat sen kokivat. Kansalliselle muistille tällaiset romaanit ovat aina arvokkaita, varsinkin kun tätä tehtäessä on ollut vielä mahdollista tukeutua sodan kokeneiden veteraanien itse kertomiin muistoihin. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho

Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho I-II  (The Rise and Fall of the Third Reich), William L. Shirer, Suomentanut Tapio hiisivaara, K. J. Gummerus osakeyhtiö 1962-63 Jyväskylä William L. Shirer Kun natsi-Saksa hävisi toisen maailmansodan ja Saksa miehitettiin, niin samalla vallattiin suuri määrä saksalaisia arkistoja ja sodan jälkeen natsipuolueen jäseniä ja sotilaita kuulusteltiin ja tuomittiin. Näiden arkistojen ja kuulustelupöytäkirjojen avulla amerikkalainen William Shirer lähti kirjoittamaan Kolmannen valtakunnan historiaa. Shirer oli toimittaja, joka työskenteli ensin Euroopassa ja sitten natsi-Saksassa 1934-1940. Hän siis oli todistamassa natsi-Saksan elämää ja oli mm. paikan päällä seuraamassa Compiègen aselevon allekirjoittamissa 1940, jossa Hitler oli henkilökohtaisesti kostamassa Ranskalle Saksan tappiota ensimmäisessä maailmansodassa. Vaikka kirjoittaminen tapahtui alle 20 vuotta toisen maailmansodan ja natsien kukistumisen jälkeen, nin Shirer koki, että saatavilla olevat k

James Burnham ja managerit

James Burnham Kirja-arvostelu: The Managerial Revolution: What is Happening in the World (1941), James Burnham James Burnham (1905-1987) oli amerikkalainen poliittinen teoreetikko ja filosofi, jonka ehkä tunnetuin perintö oli teorian muotoileminen managerien vallasta, joka korvaisi kapitalisten järjestelmän 1900-luvulla.  The Managerial Revolution teos, jossa hän esittelee teoriansa toisen maailmansodan alkupuolella, kun Burnhamin kotimaa Amerikka oli vielä muodollisesti sodan ulkopuolella. Nykyään Burnhamin ensin muotoilema teoria managerien vallasta on USA:n johtaman liberaalin maailmanjärjestyksen oikeistolaisten arvostelijoiden käytössä. Burnhamin teorian lähtökohta on, että managerit, jonka muodostavat liikejohtajat, teknikot, byrokraatit ja sotilaat, muodostaisi uuden hallitsevan luokan ja korvaisi vanhan kapitalistisen mallin. Burnhamin mukaan Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa olivat pidemmällä tässä kehityksessä ja näiden maiden malli inspiroi Burnhamin teoriaa. Neuvost