Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Pyhä Yksinkertaisuus

Pyhä Yksinkertaisuus, Timo Hännikäinen. Kiuas Kustannus 2019

Kirjan nimi Pyhä Yksinkertaisuus tulee roviolla olleen Jan Husin suusta, joka tokaisi näin nähdessään vanhan naisen lisäävän risuja Husin rovioon edesauttaakseen harhaoppisen Husin polttamista.

Timo Hännikäisen viime syksynä teos pohdiskelee hyvin aikein tehtyjä pahoja tekoja. Historia on täynnä esimerkkejä ja kirjaan on päätynyt mm. uuden ajan noitavainot ja Neuvostoliiton ilmiantokampanjat.

Timo Hännikäinen on julkisessa keskustelussa riepoteltu hahmo. Tämä kannattaa muistaa taustalla kirjaa lukiessa, koska kirjailijan omat kokemukset muokkaa ylensä joko tiedostamatta tai tiedostaen hänen työtään. Kuitenkin teos keskittyy historiaan ja vain kirjan viimeinen kappale on liitettävissä Hännikäisen omiin kokemuksiin.

Koen että Hännikäinen onnistuu tavoitteessaan käydä läpi muutamia esimerkkejä historiassa ja arvioida niiden tekijöitä ja heidän motiiveitaan. Kirja ei juutu hyökkäämään tai puolustamaan yhtä aatetta. Teos ei ole ammattihistoriointia (eikä sen tarvitse olla), mutta onnistuu mielestäni käsittelemään aiheitaan objektiivisesti ilman että Hännikäinen maalailee karikatyyrejä. Toisaalla Hännikäinen ei tyydy pelkästään kertomaan, mitä on tapahtunut, vaan kirjailijan oma mielipide tapahtuneesta tulee ilmi.

Kirjassa käsitellään monenlaisia pahuuksia ja tämä monipuolisuus on ansio. Hännikäinen ei onneksi juurikaan jauha Hitleristä tai natseista, koska sitä on ollut jo tarpeeksi. Kirjan ehkä mielenkiintoisin luku käsittelee liittoutuneiden Dresdenin pommituksia, jossa itse pommitus ja sen taustat on käsitelty hyvin. Dresdenin pommitus 1945 on ihmisiä puhuttava, koska monelle se todistaa, että länsiliittoutuneet ja siten ehkä jopa koko liberaali maailmanjärjestelmä ei ole niin moraalisesti puhdas kuin sitä mainostetaan.

En välttämättä ole kaikesta samaa mieltä kirjan kanssa. Ilmari Kiannon ja muiden valkoisten "verenhimo" on minusta ymmärrettävä vastareaktio laillisen yhteiskuntajärjestyksen kaatamiseen tähdänneeseen punakapinaan ja McCarthyismin taustalla oleva huoli kommunistivakoojien uhasta oli aiheellinen kylmän sodan alun Yhdysvalloissa, vaikka hysteeri johti yliampumisiin.

Kokonaisuutena arvioisin Pyhän Yksinkertaisuuden olevan mainiota älyllistä luettavaa kansallismieliselle oikeistolle. Siinä kyseenalaistetaan sokea usko paremman maailman rakentamiseen, mikä on yleensä niin ominnaista vasemmistolaisille, mutta myös joissakin tapauksissa oikeistolaisille liikkeille. Kirja tukee minusta ns. konservatiivista asennetta, jossa ymmärretään, että maailma ei ole täydellinen eikä sitä sellaiseksi saa, mutta silti tiedostetaan hyvän ja pahan ero. Kirjaa voi suositella kaikille, jotka ovat valmiita lukemaan sen avoimin mielin.

Kirjan johdanto verkkolehti Sarastuksessa

Kiuas kustannuksen verkkokauppa, josta voi tilata kirjan

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho

Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho I-II  (The Rise and Fall of the Third Reich), William L. Shirer, Suomentanut Tapio hiisivaara, K. J. Gummerus osakeyhtiö 1962-63 Jyväskylä William L. Shirer Kun natsi-Saksa hävisi toisen maailmansodan ja Saksa miehitettiin, niin samalla vallattiin suuri määrä saksalaisia arkistoja ja sodan jälkeen natsipuolueen jäseniä ja sotilaita kuulusteltiin ja tuomittiin. Näiden arkistojen ja kuulustelupöytäkirjojen avulla amerikkalainen William Shirer lähti kirjoittamaan Kolmannen valtakunnan historiaa. Shirer oli toimittaja, joka työskenteli ensin Euroopassa ja sitten natsi-Saksassa 1934-1940. Hän siis oli todistamassa natsi-Saksan elämää ja oli mm. paikan päällä seuraamassa Compiègen aselevon allekirjoittamissa 1940, jossa Hitler oli henkilökohtaisesti kostamassa Ranskalle Saksan tappiota ensimmäisessä maailmansodassa. Vaikka kirjoittaminen tapahtui alle 20 vuotta toisen maailmansodan ja natsien kukistumisen jälkeen, nin Shirer koki, että saatavilla olevat k

Kirja-arvostelu: Talvisota

Talvisota, Antti Tuuri, Otava 1984 Antti Tuurin Talvisota-romaani kuuluu Tuurin Pohjanmaa-kirjasarjaan ja romaani kertoo pohjanmaalaisista kootun Jalkaväkirykmentin 23 talvisodasta.  Kirjan kertoja ja päähenkilö on Tuurin Pohjanmaa -kirjasarjan keskiössä olevan Hakala-suvun jäsen Martti, joka on rivimiehenä pohjalaisrykmentissä. Tuurin tavoitteena on kuvata talvisotaa enemmän sotilaiden kollektiivisena kokemuksena. Suurimman osan ajasta Hakalan kerronta on me-muotoisessa ja vaihtelee rykmentin tasolta henkilökohtaiselle tasolle ja kaikesta sen välillä tilanteen mukaan. Kirja alkaa kun rykmentin miehet lähtee Pohjanmaalta Karjalankannakselle ylimääräisten kertausharjoitusten johdosta lokakuussa 1939. Ensin kuvataankin rykmentin siirtymistä ja odottelua, kun Suomi ja Neuvostoliitto neuvottelivat Neuvostoliiton aluevaatimuksista. Mehän tiedämme, miten niissä kävi, mutta sotilaille sodan syttyminen ei ollut varmaa, vaikka siihen valmistaudittiin mm. erilaisilla linnoitustö

James Burnham ja managerit

James Burnham Kirja-arvostelu: The Managerial Revolution: What is Happening in the World (1941), James Burnham James Burnham (1905-1987) oli amerikkalainen poliittinen teoreetikko ja filosofi, jonka ehkä tunnetuin perintö oli teorian muotoileminen managerien vallasta, joka korvaisi kapitalisten järjestelmän 1900-luvulla.  The Managerial Revolution teos, jossa hän esittelee teoriansa toisen maailmansodan alkupuolella, kun Burnhamin kotimaa Amerikka oli vielä muodollisesti sodan ulkopuolella. Nykyään Burnhamin ensin muotoilema teoria managerien vallasta on USA:n johtaman liberaalin maailmanjärjestyksen oikeistolaisten arvostelijoiden käytössä. Burnhamin teorian lähtökohta on, että managerit, jonka muodostavat liikejohtajat, teknikot, byrokraatit ja sotilaat, muodostaisi uuden hallitsevan luokan ja korvaisi vanhan kapitalistisen mallin. Burnhamin mukaan Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa olivat pidemmällä tässä kehityksessä ja näiden maiden malli inspiroi Burnhamin teoriaa. Neuvost