Siirry pääsisältöön

Matka Metternichin Eurooppaan

Metternich's Europe 1813-1848, Edited by Mack Walker, Harper Torchbook 1968

Luin tässä divarista  Kiukaan nettidivarista hankkimani teoksen Metternich's Europe 1813-1848, joka on kokoelma tekstejä nimessä mainitulta ajanjaksolta Euroopasta. Mukana oli myös kirjoituksia nimihenkilöltä Klemens von Metternichiltä.

Von Metternich oli Itävallan keisarikunnan ulko- ja pääministeri 1800-luvun alkupuoliskolla. Hänen mukaansa kutsutaan Euroopan valtapoliittista järjestelmää, joka luotiin, kun Euroopan suurvallat olivat kukistaneet Napoleonin.

Prince Metternich by Lawrence.jpeg
Klemens von Metternich

"Metternichin systeemi" perustui ajatukseen, että Euroopan suurvallat, eli Britannia, Ranska (johon oli Napoleonin jälkeen palautettu Bourbon-dynastian monarkia), Venäjä, Preussi ja Itävalta, ylläpitäisivät perinteisia valtarakennelmia ja keskinäisellä diplomatialla ratkaisivat suurvaltojen väliset ulkopoliittiset kriisit.

Euroopan konsertti kuvaa historiankirjoituksessa oikeastaan samaa asiaa. Oleellista on, että vaikka Euroopan konsertti kesti aina ensimmäiseen maailmansotaan asti, niin sen ensimmäinen vaihe, jota voidaan kutsua Metternichin mukaan, päättyi vallankumousten vuoteen 1848.

Wienin kongressissa 1814-1815 pääosin konservatiiviset suurvallat, Britannia oli joukossa poikkeus liberaalisempana ja parlamenttaarisena maana, pohtivat miten ylläpitää rauhaa ja vakautta Euroopassa. Ranskan vallankumous, sitä seuranneet sodat ja Napoleonin nousu olivat ravistelleet pahasti Euroopan ikiaikaisia valtarakenteita ja yhteuskunnallista järjestystä.

Tämän takia suurvaltojen monarkit, osittain huolestuneita omasta vallastaan, tahtoivat estää vastaavan toistumisen. Tämä tahto muokkasi Metternichin järjestelmän toimintaa.

Vanhan vallat uhkia olivat mm. liberalismi ja uusia poliittisia oikeuksia vaativat porvarit. Toisaalla Saksa ja Italia olivat vielä hajanaisia, vaikka nuoriso alkoi unelmoimaan kansallisesta yhtenäisyydestä. Metternichin Itävallan etu oli pitää kansakunnat hajanaisina Itävallan aseman pönkittämiseksi. Nouseva nationalismi oli myös uhka monietnisen Itävallan sisällä.

Metternich oli aktiivinen näiden uhkien torjumisessa. Toisaalla Metternich pyrki jarruttamaan Saksan liiton alueiden liberalisoitumista mm. vaatimalla sensuurilakeja ja estämällä poliittisia uudistuksia. Toisaalla kun Italiassa vanhat valtarakenteet ja Itävallan edut olivat uhattuina, teki Itävalta sinne sotilaallisen intervention. Tämä ei ollut poikkeuksellista, myös taantumuksellinen Ranskan kuningas Kaarle X puuttui Espanjan sisäiseen tilanteeseen sotilaallisesti.

Kuvahaun tulos: coronation charles x
Kaarle X oli viimeinen kuningas, joka kruunattiin perinteisin menoin Reimsin katetdraalissa.

Tällaisilla toimilla oli yleensä muiden suurvaltojen tuki, tosin liberaalimpi Britannia suhtautui tällaiseen toimintaan hyvin nihkeästi.

Metternichin Euroopassa vaikutti myös muut voimat kuin poliittiset. Teollistuminen oli alkanut Britannassa 1700-luvun lopulla ja levisi nyt Länsi-Eurooppaan. Teollistuminen ja kaupungistuminen muuttivat voimakkaasti Länsi-Euroopan taloutta ja sosiaalista dynamiikkaa.

Teollistuminen veti väkeä maalta tehtaisiin, mikä vahvisti kaupungistumista ja loi suuria sosiaalisia ongelmia. Väestö muuttui levottomaksi. Näiden kokemusten perusteella Karl Marx ja Friedrich Engels julkaisivat 1848 Kommunistisen manifestin.

Tämä kaikki musersi vanhaa järjestystä.

Lopulta aika meni Metternichin ohi. Jo 1830 heinäkuun vallankumouksessa Ranskanssa vanhoillinen Kaarle X syrjäytettiin heinäkuun vallankumouksessa ja tilalle tuli liberaalimpi Ludvig Filip I.

Sitten tuli vuosi 1848 vallankumouksineen. Metternich joutui eroamaan virastaan, kun Itävalta ajatui vallankumousten aaltoon. Vallankumoukset syttyivät muuallakin Euroopassa, kuten Saksassa ja Ranskassa oli Ludvig Filipin vuoro astua syrjään ja maasta tuli tasavalta.

Vakaus Euroopassa oli mennyt hetkelliseksi. Suurvallat ajautuivat myös keskinäisiin sotiin. Krimin sota ja Saksan yhtenäistymissodat Bismarckin johdolla.

Itävalta kuitenkin selvisi lopulta ja Habsburgit jatkoivat hallitsemista uudelleenjärjestetyssä kaksoismonarkiassa Itävalta-Unkarissa. Itävalta ajettiin syrjään Saksasta ja Italiasta, kun molemmat maat yhdistyivät.

Metternichin perintö on kaksijakoinen. Hänen konservatiivinen politiikkansa haastettiin 1800-luvun aikana, mutta Euroopan konsertti säilyi ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Ranskaa lukuunottamatta suurvaltojen johdossa vuonna 1914 oli samat dynastiat kuin 1815 Wienin kongressin aikaan. Vasta ensimmäinen maailmasota romutti lopulliset vanhan vallan ja tilalle tuli kommunistien ja fasistien vallankumoukset.

Metternich itse katsoi olevansa rauhan, vakauden ja eurooppalaisen sekä kristillisen elämäntavan puolustaja. Nykypäivänä moni varmasti tuomitsee Metternichin edistyksen tiellä olleeksi taantumukselliseksi. Metternich kuitenkin pyrki työskentelemään vahvan Euroopan puolesta. 21. vuosisadan liberaali  ja ulkopoliittisesti Eurooppa ei ole enää entisensä, joten ei ole syytä suhtautua liian kielteisesti menneeseen.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho

Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho I-II  (The Rise and Fall of the Third Reich), William L. Shirer, Suomentanut Tapio hiisivaara, K. J. Gummerus osakeyhtiö 1962-63 Jyväskylä William L. Shirer Kun natsi-Saksa hävisi toisen maailmansodan ja Saksa miehitettiin, niin samalla vallattiin suuri määrä saksalaisia arkistoja ja sodan jälkeen natsipuolueen jäseniä ja sotilaita kuulusteltiin ja tuomittiin. Näiden arkistojen ja kuulustelupöytäkirjojen avulla amerikkalainen William Shirer lähti kirjoittamaan Kolmannen valtakunnan historiaa. Shirer oli toimittaja, joka työskenteli ensin Euroopassa ja sitten natsi-Saksassa 1934-1940. Hän siis oli todistamassa natsi-Saksan elämää ja oli mm. paikan päällä seuraamassa Compiègen aselevon allekirjoittamissa 1940, jossa Hitler oli henkilökohtaisesti kostamassa Ranskalle Saksan tappiota ensimmäisessä maailmansodassa. Vaikka kirjoittaminen tapahtui alle 20 vuotta toisen maailmansodan ja natsien kukistumisen jälkeen, nin Shirer koki, että saatavilla olevat k

Kirja-arvostelu: Talvisota

Talvisota, Antti Tuuri, Otava 1984 Antti Tuurin Talvisota-romaani kuuluu Tuurin Pohjanmaa-kirjasarjaan ja romaani kertoo pohjanmaalaisista kootun Jalkaväkirykmentin 23 talvisodasta.  Kirjan kertoja ja päähenkilö on Tuurin Pohjanmaa -kirjasarjan keskiössä olevan Hakala-suvun jäsen Martti, joka on rivimiehenä pohjalaisrykmentissä. Tuurin tavoitteena on kuvata talvisotaa enemmän sotilaiden kollektiivisena kokemuksena. Suurimman osan ajasta Hakalan kerronta on me-muotoisessa ja vaihtelee rykmentin tasolta henkilökohtaiselle tasolle ja kaikesta sen välillä tilanteen mukaan. Kirja alkaa kun rykmentin miehet lähtee Pohjanmaalta Karjalankannakselle ylimääräisten kertausharjoitusten johdosta lokakuussa 1939. Ensin kuvataankin rykmentin siirtymistä ja odottelua, kun Suomi ja Neuvostoliitto neuvottelivat Neuvostoliiton aluevaatimuksista. Mehän tiedämme, miten niissä kävi, mutta sotilaille sodan syttyminen ei ollut varmaa, vaikka siihen valmistaudittiin mm. erilaisilla linnoitustö

James Burnham ja managerit

James Burnham Kirja-arvostelu: The Managerial Revolution: What is Happening in the World (1941), James Burnham James Burnham (1905-1987) oli amerikkalainen poliittinen teoreetikko ja filosofi, jonka ehkä tunnetuin perintö oli teorian muotoileminen managerien vallasta, joka korvaisi kapitalisten järjestelmän 1900-luvulla.  The Managerial Revolution teos, jossa hän esittelee teoriansa toisen maailmansodan alkupuolella, kun Burnhamin kotimaa Amerikka oli vielä muodollisesti sodan ulkopuolella. Nykyään Burnhamin ensin muotoilema teoria managerien vallasta on USA:n johtaman liberaalin maailmanjärjestyksen oikeistolaisten arvostelijoiden käytössä. Burnhamin teorian lähtökohta on, että managerit, jonka muodostavat liikejohtajat, teknikot, byrokraatit ja sotilaat, muodostaisi uuden hallitsevan luokan ja korvaisi vanhan kapitalistisen mallin. Burnhamin mukaan Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa olivat pidemmällä tässä kehityksessä ja näiden maiden malli inspiroi Burnhamin teoriaa. Neuvost