Aiemmin kirjoitin blogiinin kirja-arvostelun Stephen Kingin Richard Bachman-romaanista Vimma. Samassa niteessä oli Kingin toinen romaani Juokse tai kuole. Vimma oli lähimenneisyyteen sijoittuva aikalaiskuvaus, kun taas Juokse tai kuole on dystopiakertomus tuelvaisuudesta. Silti koen, että molemmissa King kommentoi oman aikansa Yhdysvaltoja.
Tosi-tv:n hallitsema dystopia
Juokse tai kuole (The Running Man 1982), Richard Bachman/Stephen King, Suomentanut Leevi Lehto
Juokse tai kuole sijoittuu vuoden 2025 Yhdysvaltoihin, jossa talous ja yhteiskuntajärjestys ovat romahtaneet. Päähenkilö Ben Richards on slummien kasvatti, joka päättää osallistua julmaan tosi-tv-kilpailuun ansaitakseen rahaa tyttärensä sairaskuluihin.
Sillä romaanin tulevaisuuden Yhdysvalloissa alemmilla yhteiskuntaluokilla ei ole juuri rahaa tai oikeuksia. He joutuvat asumaan ja työskentelemään erittäin saastuneissa oloissa. Yksi romaanin teema on luokkavastakkainasettelu.
Tässä dystopiassa ihmisiä hallitaan tositv-ohjelmilla. Yhteiskunta tarjoaa jokaiselle kansalaiselle Freevee-laitteen, jossa esitetään ohjelmia, jossa köyhistä oloista tulevia kilpailijoita rääkätään ja nöyryytetään, usein jopa aiheuttamalla osallistujille aitoa fyysistä vahinkoa.
Pidin mielenkiintoisena, että sekä Vimmassa että tässä romaanissa televisio saa suhteellisen paljon huomiota. Tuntuu, että Kingin sukupolven amerikkalaisille televisiolla oli iso merkitys. Nykyään televisio on menettänyt merkitystään erilaisille internet-palveluille. Mutta toisaalla tositv ei ole kadonnut ja tositv kilpailijoita laitetaan käymään läpi kaikenlaista kameroiden edessä Temptation Island -kaltaisten formaattien muodoissa, kuten Kingin dystopiassa.
Romaanin päähenkilöllä Ben Richardsilla pääsee lopulta suurimpaan ohjelmaan Juokse tai kuole, jossa nimensä mukaisesti osallistujien pitää juosta tai heidät tapetaan tv-yhtiön metsästäjien toimessa. Ohjelma on jopa interaktiivinen, sillä yleisö voi osallistua siihen antamalla vihjeitä pakenevista kilpailijoista. Köyhät osallistujat tulevat tapetuiksi, vaikka heillä on teoreettinen mahdollisuus miljardin pääpottiin selviämällä tarpeeksi kauan.
Juokse tai kuole -ohjelma ei ole kuitenkaan pelkkää viihdettä. Sillä on kaksi muutakin tehtävää. Ensiksi siihen valitaan kilpailijoiksi alempien sosiaaliluokkien älykkäimmät ja aloitteelsimmat yksilöt. Tappamalla nämä tositv:n yhteydessä hallitseva eliitti pääsee eroon mahdollisista häiriöntekijöistä ja kapinoitsijoista. Toinen tarkoitus on, että se lietsoo vastakkainasettelua ylempien ja alempien yhteiskuntaluokkien välillä. Juokse tai Kuole -ohjelman idea on esittää köyhät osallistujansa huonossa valossa, jopa rikollisina, ja siten oikeuttaa heidän tappamisensa. Eli tositv:stä on tehty keino tukea vallitsee autoritaarista hallintoa.
Ben Richards paljastuu poikkeukselliseksi kilpailijaksi pakomatkallaan ja hänen tarinansa on jännittävää luettavaa. Romaani ei ole kovin pitkä, niin King pitää jännitteen koko ajan korkealla.
Juokse tai Kuole -romaani toimiikin kahdella tasolla. Se on ensinnäkin onnistunut jännitysromaani, Se on myös mielenkiintoinen dystopiakuvaus ja kuvaus yhteiskuntaluokkien jännitteistä ja massojen hallinnassa modernin viihdeteollisuuden keinoin. Osa tulevaisuudenkuvauksesta ei ole vanhentunut niin hyvin, sillä Yhdysvallat ei ole romahtanut ainakaan vielä taloudellisesti ja eikä ole täysin saasteiden likaama. Ja toisin kuin romaanissa, niin 2020-luvulla tositv-kilpailijoiden ei tarvitse kuvata itseään ja lähettää kasetteja postissa tuotantoyhtiölle. Mutta romaanin loppuratkaisussa on elementti, joka osui profeetallisesti maaliinsa.
Itse pidin romaanista ja voin suositella sitä jännityskirjallisuuden ystäville ja Kingin tuotannon faneille.
Kommentit
Lähetä kommentti