Gustave Le Bon |
Kirja-arvostelu: Joukkosielu (Psychologie des Foules, 1895) Gustave Le Bon, Kiuas Kustannus 2017
Gustave Le Bon (1841-1931) oli ranskalainen yleisnero, joka tuli tunnetuksi mm. antropologian alalla. Joukkosielu on Le Bonin kuuluisa kirja ihmisjoukkojen käyttäytymisestä.
Le Bonin keskeinen ajatus on, että joukosta ihmisistä tulee tyhmempi toimija kuin mitä ihmiset olisivat yksilöinä. Joukot voivat kiihottua helposti järjettömään väkivaltaan, mutta niillä voi olla myös omanlaisena siveellisyys.
Joukkojen toimintalogiikka kumpuaa kunkin "rodun" luonteesta ja kulttuurillisesta alitajunnasta. Latinalaisilla kansoilla on eri arvot kuin vapautta arvostavilla angloamerikkalaisilla.
Le Bon nostaa joukot valituksen jälkeisten länsimaalaisten yhteiskuntien merkittävimmäksi voimaksi, kun monarkioiden, aateliston ja kirkon harvainvalta on väistynyt.
Le Bonin ajattelu kumpuaa Ranskan historiasta. Ranskan vallankumous ja Le Bonin kokema Pariisin piiritys Preussin ja Ranskan sodasssa ja sitä seurannut Pariisin kommuuni sisälsivät paljon joukkojen irraationaliselta vaikuttavaa väkivaltaa ja kapinaa. Kuluneen reilun 100 vuoden aikana Ranska oli myös nähnyt kuninkaiden, keisarien ja tasavaltojen kaatuvan, kun niiden alapuolella tavallisten ranskalaisten elämä muuttui vähemmän.
Joukkosielu laittaa ajattelemaan politiikan perustperiaatteita. Jos yhteiskunnat toimivat joukkojen alitajuntaisten, kulttuurista pohjautuvien viettien pohjalta, eikä rationaalisten yksilöiden pohdintojen ja keskustelujen, niin se saa valistuksen aatteet kyseenalaiseen valoon.
Itse sanoisin, että yhteiskuntien eliitillä on paremmat mahdollisuudet, ainakin jossain olosuhteissa, ohjailla alempia kerroksia kuin Le Bon antaa ymmärtää. Mutta Le Bonin havannoit joukkojen toimintalogiikasta ja sen seurauksista ovat erittäin teräviä.
1900-luvun historia ja sen totalitaariset valtiot ja sähköisen median, etenkin internetin, synty tuovat uusia näkökulmia joukkopsykologiaan, mutta siitä huolimatta Le Bonin opit eivät ole ollenkaan vanhentuneita, vaan ovat täysin ajankohtaisia nykylukijalle.
Suosittelen Le Bonin erinomaista Joukkosielua kaikille, joita yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat.
Kommentit
Lähetä kommentti