Kirja-arvostelu: Suuri peli, Tenho Kiiskinen, Kiuas Kustannus 2022
Suuri peli on Tenho Kiiskisen toinen julkaistu esseekokoelma. Kiiskisen ensimmäinen esseekokoelma Humanismin paheet keräsi huomiota kärkevällä ja suoralla tyylillään. Suuressa pelissä Kiiskinen jatkaa nykyaikaisen yhteiskunnan kriittistä tarkastelua.
Suuren pelin esseissä Kiiskinen ei itsetarkoituksellisesti provosoi, mutta kirjoittaa suoraan mitä ajattelee. Kiiskinen avaa johdannossa omaa mielenmaisemaansa esseekokoelman kirjoittamisaikana. Esseekokoelman vahvuus on Kiiskisen rehellisyys. Ei tarvitse arvailla, onko kirjoittajalla taka-ajatuksia kun Kiiskinen avaa lähtökohtansa itse. Ei-valkoisten maahanmuuttajien avulla suoritetusta väestönvaihdosta ja liian itsevarmoista naisista Kiiskinen kirjoittaa tavalla, jota moni häveliäästi välttäisi.
Esseiden aiheita ovat mm. globaali yhteiskuntajärjestys, tulevaisuudenkehitys lähivuosikymmeninä, teknologia ja mahdollinen teknokratia. Aiheet, joita Kiiskinen käsittelee, ovat ajankohtaisia ja tärkeitä.
Vahvimmillaan Kiiskinen on, kun hän esittelee Samuel T. Francisin tai Theodore Kazcynskin ajatuksia ja yhdistää herrojen esittämiä teorioita omiin kokemuksiinsa suomalaisen yhteiskunnan todellisuudesta. Kiiskinen tarjoaa lukijalle uusia näkökulmia elämisestä modernissa teknologian hallitsemassa ajassa
Francisin teoksia ei tietääkseni ole juuri suomen kielellä käsitelty ja Kiiskisen esseet ovat mainio johdatus Francisin teorioihin manageristivaltion olemuksesta.
Joissakin esseissä Kiiskinen hieman oikoo mutkia. Näissä hän tekee liikaa oletuksia, miten asiat toimivat, eikä oikein perustele näitä olettamuksia. Kun nämä olettamukset eivät vastanneet omia käsityksiäni, niin esseet eivät olleet niin vakuuttavia. Toki on luonnollista, että yhteiskuntien olemuksesta ja kehityksestä on eri käsityksiä, mutta kohdallani esseisti ei voi laskea saavansa minua aina puolelleen ilman kunnon perustelua.
Yhteenvetona Suuri peli on mielenkiintoinen ja ajankohtainen esseekokoelma, jota voi suositella, jos haluaa vaihtoehtoisia ja suoraan esitettyjä näkemyksiä yhteiskunnan olemuksesta.
Kommentit
Lähetä kommentti