Siirry pääsisältöön

Managerismia ja teknologiaa

 

Kirja-arvostelu: Suuri peli, Tenho Kiiskinen, Kiuas Kustannus 2022

Suuri peli on Tenho Kiiskisen toinen julkaistu esseekokoelma. Kiiskisen ensimmäinen esseekokoelma Humanismin paheet keräsi huomiota kärkevällä ja suoralla tyylillään. Suuressa pelissä Kiiskinen jatkaa nykyaikaisen yhteiskunnan kriittistä tarkastelua.

Suuren pelin esseissä Kiiskinen ei itsetarkoituksellisesti provosoi, mutta kirjoittaa suoraan mitä ajattelee. Kiiskinen avaa johdannossa omaa mielenmaisemaansa esseekokoelman kirjoittamisaikana. Esseekokoelman vahvuus on Kiiskisen rehellisyys. Ei tarvitse arvailla, onko kirjoittajalla taka-ajatuksia kun Kiiskinen avaa lähtökohtansa itse. Ei-valkoisten maahanmuuttajien avulla suoritetusta väestönvaihdosta ja liian itsevarmoista naisista Kiiskinen kirjoittaa tavalla, jota moni häveliäästi välttäisi.

Esseiden aiheita ovat mm. globaali yhteiskuntajärjestys, tulevaisuudenkehitys lähivuosikymmeninä, teknologia ja mahdollinen teknokratia. Aiheet, joita Kiiskinen käsittelee, ovat ajankohtaisia ja tärkeitä.

Vahvimmillaan Kiiskinen on, kun hän esittelee Samuel T. Francisin tai Theodore Kazcynskin ajatuksia ja yhdistää herrojen esittämiä teorioita omiin kokemuksiinsa suomalaisen yhteiskunnan todellisuudesta. Kiiskinen tarjoaa lukijalle uusia näkökulmia elämisestä modernissa teknologian hallitsemassa ajassa

Francisin teoksia ei tietääkseni ole juuri suomen kielellä käsitelty ja Kiiskisen esseet ovat mainio johdatus Francisin teorioihin manageristivaltion olemuksesta. 

Joissakin esseissä Kiiskinen hieman oikoo mutkia. Näissä hän tekee liikaa oletuksia, miten asiat toimivat, eikä oikein perustele näitä olettamuksia. Kun nämä olettamukset eivät vastanneet omia käsityksiäni, niin esseet eivät olleet niin vakuuttavia. Toki on luonnollista, että yhteiskuntien olemuksesta ja kehityksestä on eri käsityksiä, mutta kohdallani esseisti ei voi laskea saavansa minua aina puolelleen ilman kunnon perustelua.

Yhteenvetona Suuri peli on mielenkiintoinen ja ajankohtainen esseekokoelma, jota voi suositella, jos haluaa vaihtoehtoisia ja suoraan esitettyjä näkemyksiä yhteiskunnan olemuksesta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho

Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho I-II  (The Rise and Fall of the Third Reich), William L. Shirer, Suomentanut Tapio hiisivaara, K. J. Gummerus osakeyhtiö 1962-63 Jyväskylä William L. Shirer Kun natsi-Saksa hävisi toisen maailmansodan ja Saksa miehitettiin, niin samalla vallattiin suuri määrä saksalaisia arkistoja ja sodan jälkeen natsipuolueen jäseniä ja sotilaita kuulusteltiin ja tuomittiin. Näiden arkistojen ja kuulustelupöytäkirjojen avulla amerikkalainen William Shirer lähti kirjoittamaan Kolmannen valtakunnan historiaa. Shirer oli toimittaja, joka työskenteli ensin Euroopassa ja sitten natsi-Saksassa 1934-1940. Hän siis oli todistamassa natsi-Saksan elämää ja oli mm. paikan päällä seuraamassa Compiègen aselevon allekirjoittamissa 1940, jossa Hitler oli henkilökohtaisesti kostamassa Ranskalle Saksan tappiota ensimmäisessä maailmansodassa. Vaikka kirjoittaminen tapahtui alle 20 vuotta toisen maailmansodan ja natsien kukistumisen jälkeen, nin Shirer koki, että saatavilla olevat k

Kirja-arvostelu: Talvisota

Talvisota, Antti Tuuri, Otava 1984 Antti Tuurin Talvisota-romaani kuuluu Tuurin Pohjanmaa-kirjasarjaan ja romaani kertoo pohjanmaalaisista kootun Jalkaväkirykmentin 23 talvisodasta.  Kirjan kertoja ja päähenkilö on Tuurin Pohjanmaa -kirjasarjan keskiössä olevan Hakala-suvun jäsen Martti, joka on rivimiehenä pohjalaisrykmentissä. Tuurin tavoitteena on kuvata talvisotaa enemmän sotilaiden kollektiivisena kokemuksena. Suurimman osan ajasta Hakalan kerronta on me-muotoisessa ja vaihtelee rykmentin tasolta henkilökohtaiselle tasolle ja kaikesta sen välillä tilanteen mukaan. Kirja alkaa kun rykmentin miehet lähtee Pohjanmaalta Karjalankannakselle ylimääräisten kertausharjoitusten johdosta lokakuussa 1939. Ensin kuvataankin rykmentin siirtymistä ja odottelua, kun Suomi ja Neuvostoliitto neuvottelivat Neuvostoliiton aluevaatimuksista. Mehän tiedämme, miten niissä kävi, mutta sotilaille sodan syttyminen ei ollut varmaa, vaikka siihen valmistaudittiin mm. erilaisilla linnoitustö

James Burnham ja managerit

James Burnham Kirja-arvostelu: The Managerial Revolution: What is Happening in the World (1941), James Burnham James Burnham (1905-1987) oli amerikkalainen poliittinen teoreetikko ja filosofi, jonka ehkä tunnetuin perintö oli teorian muotoileminen managerien vallasta, joka korvaisi kapitalisten järjestelmän 1900-luvulla.  The Managerial Revolution teos, jossa hän esittelee teoriansa toisen maailmansodan alkupuolella, kun Burnhamin kotimaa Amerikka oli vielä muodollisesti sodan ulkopuolella. Nykyään Burnhamin ensin muotoilema teoria managerien vallasta on USA:n johtaman liberaalin maailmanjärjestyksen oikeistolaisten arvostelijoiden käytössä. Burnhamin teorian lähtökohta on, että managerit, jonka muodostavat liikejohtajat, teknikot, byrokraatit ja sotilaat, muodostaisi uuden hallitsevan luokan ja korvaisi vanhan kapitalistisen mallin. Burnhamin mukaan Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa olivat pidemmällä tässä kehityksessä ja näiden maiden malli inspiroi Burnhamin teoriaa. Neuvost