Kirja-arvostelu: Venäjän vallankumous ja sisällissota (Russia - Revolution and Civil War 1917-1921) Antony Beevor, suomentanut Markku Päkkilä, WSOY 2022
Kuuluisan brittiläisen sotahistorioitsija Antony Beevorin tuorein teos käsittelee Venäjän vallankumousta ja sisällissotaa. Bolshevikkien Vladimir Leninin johdolla tekemä lokakuun vallankumous on kuuluisa, mutta sitä seurannut Venäjän sisällisota on jäänyt länsimaissa unohduksiin. Beevor tarjoaa kirjassaan yleisesityksen tästä konfliktissa, joka kesti useita vuosia laajalla alueella Euraasian mannerta ja joka vaati 12 miljoonan ihmisen hengen.
Beevor aloittaa kirjansa esittelemällä Venäjän keisarikunnan heikkoutta 1900-luvun alussa ja tappioita 1. maailmansodassa. Tämä esitys on yksinkertaistettu alutus moniulotteisemmasta tilanteesta, sillä vaikka Venäjä koki pahoja tappioita maailmansodassa, se ei ollut romahtanut sotilaalisesti ennen helmikuun vallankumousta.
Beevor käy läpi vuoden 1917 molemmat vallankumoukset; helmikuun keisari Nikolai II:n vallastaluopumisen ja siitä seuranneen poliitikkojen väliaikaishallituksen ja Pietarin neuvoston kaksoisvallan ajan, vallankumouksen jälkeisiä poliittisia levottomuuksia ja lopulta bolshevikkien vallankaappauksen vanhaa aikaa lokakuussa 1917. Bolshevikit valtaanpäästyään hajottivat Venäjän perustuslakia säätävän kokouksen tappaen Venäjän mahdollisen demokratisoitumisen alkuunsa.
Venäjän sisällisodan kuvaamisen ongelma on, että toisaalla bolshevikit kyllä muodostivat yhtenäisen osapuolen, punaiset, niin bolshevikkien vastustajat eivät olleet yhtenäinen joukko. "Valkoisiksi" kutsuttu osapuoli muodostui bolshevikkeja vastustavista tahoista, sisältäen liberaaleja, keskustalaisia ja jopa boslevikkeja vastustavia vasemmistolaisia. Valkoisten sotilaallisen ytimen muodostivat kuitenkin tsaarinarmeijan taantumukselliset upseerit ja kasakat. Lisäksi Venäjän sisällissotaan nivoutuu Suomen, Baltian maiden ja Puolan itsenäistymiseen liittyvät konfliktit, epäonnistuneet ukrainalaiset hankkeet itsenäistyä ja muiden vähemmistökansojen kapinat.
Beevorin mukaan voiton bolshevikeille ratkaisi, että heillä oli tukialueinaan yhteäinen alue Keski-Venäjällä sisältäen uusvanhan pääkaupungin Moskovan, Pietarin ja hyvät rautatieyhteydet. Valkoiset olivat taas maantieteellisesti hajallaan eri ilmansuunnissa Siperiaa myöten. Bolshevikit johtivat uutta neuvostovaltiotaan määrätietoisesti ja verisesti, käyttäen puhdistuksia ja poliittista terroria valtansa varmistamiseen. Valkoisten upseerien tavoite oli kääntäa kelloja taaksepäin, ja palata tsaarinaikaan, mitä vieraannutti Venäjän talonpoikavaltaista rahvaista. Valkoiset ja erityiset kasakat syylistyivät myös julmuuksiin ja ryöstelyyn.
Kartta Venäjän sisällissodan rintamalinjoista. Lähde: Wikipedia |
Kommentit
Lähetä kommentti