Kirja-arvostelu: Kiinan poliittinen järjestelmä (2022) Mikael Mattlin, Lauri Paltemaa & Juha A. Vuori
Kiinan poliittinen järjestelmä on suomalaisten tutkijoiden tuore oppikirja ja opas kommunistisen Kiinan politiikkaan. Kun Kiinan merkitys on viime vuosikymmeninä kasvanut huomattavasti taloudessa ja kansainvälisessä politiikassa, on teos ajankohtainen.
Teos perustuu ajankohtaiseen kotimaiseen ja ulkomaiseen tutkimukseen Kiinasta ja pyrkii esittämään sen, mitä Kiinan suljetusta poliittisesta järjestelmästä tiedetään. Kuten kirjoittajat toteavat, Kiinan kommunistisen puolueen päivittäistä päätöksentekoa ei voi seurata samalla tavalla kuin läntisten demokratioiden poliittisia prosesseja, Kiinan järjestelmästä on kertynyt paljon tietoa.
Teoksen mukaan Kiina on puoluevaltio, jossa poliittinen päätöksenteko ja jopa koko valtio on rakennettu kommunistisen puolueen hallintaan. Järjestelmässä puolue tulee ensin ja sitten vasta muut instituutiot. Esimerkkinä tästä on Kiinan johtaja, joka on ensisijaisesti kommunistisen puolueen pääsihteeri, sitten vasta Kiinan presidentti ja keskussotilaskomission puheenjohtaja. Tämä periaate kantaa koko yhteiskunnan ylhäältä alas.
Kiinalaisessa puoluevaltiossa puolueen politiikka painaa enemmän kuin lait ja tuomioistuinten päätökset. Kommunistinen puolue on jopa tuomioistuinten vallan yläpuolella ja hoitaa oman kurinpitonsa. Tuomioistuimet ovat muutenkin puolueen ohjauksessa.
Teos ei kuitenkaan yritä maalata Kiinasta dystoopista kuvaa,(muttei toki ihannoikaan Kiinan järjestelmää) vaan tuo esille että Kiinan kehitystä voi luonnehtia jälkitotalitariseksi. Mao Zedongin valtakauden jälkeen Deng Xiaopingin johdolla alkaneen uudistuskauden myötä Kiina on avannut talouttaan ja suhteitaan ulkomaailmaan.Kiina on siirtynyt suunnitelmataloudesta valtiojohtoiseen kapitalismiin.
Myös ideologiassa on tapahtunut muutos. Kiina on kommunistipuolueen hallitsema, mutta Karl Marxin teorioissa mainittu siirtyminen valtiottomaan kommunismiin on virallisesti lykätty epämääräiseen tulevaisuuteen. Sen sijaan Kiinassa toteutetaan sosialismia kiinalaisittain. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. vaurastumista kytkemällä Kiina globaalin talousjärjestelmään ja yksityisyrittämisen salliminen. Myös yrittäjät ja muut erilaiset ihmisryhmät voivat hakea kommunistisen puolueen jäseniksi.
Kiinan kommunistinen puolue ei ole kuitenkaan hylännyt sosialistista ideologiaa, vaan aate on yhä tärkeä legimiteetin lähde. Kommunistisen puolueen valtarakenne on ns. leninistinen ja perintöä vallankumousaate. Puolueen ihanne on kollektiivinen johtajuus, mutta kilpailu vallasta käydään puolueen sisällä eri henkilöiden ja faktioiden välillä, jos sopua ei synny.Uudistuskauden myötä Kiinassa on yritetty siirtyä rajoitettuihin valtakausiin, mutta Kiinan nykyinen johtaja pääsihteeri Xi Jinping pyrkii jatkamaan poikkeuksellisesti kolmannelle kaudelle.
Kiinan kommunistisella puolueella on niin vahva ote kiinalaisesta yhteiskunnasta, joten toistaiseksi mikään muu instituutio, yhteiskunnallinen voima tai oppositioryhmä, ei pysty sitä haastamaan.
Teos käy läpi Kiinan alueellista rakennetta. Kiina on väestöltään maailman suurin ja maantieteellisesti laaja. Virallisesti Kiina on keskusjohtoinen yhtenäisvaltio, mutta käytännössä eri alueilla on paljon valtaa liittovaltiomaisesti ja alimmat tasot ovat varsin kaukana puoluejohdon ohjauksesta. Virallisesi vähemmistöillä on hyvä asema, mutta käytännössä han-kiinalaisten hegemonia on aina turvattu.
Ulkopolitiikassa Kiina on ollut uudistuskaudella nöyrä, mutta Xin kaudella alkanut olla entistä itsevarmempi ja aggressiivisempi. Kiinan ulkopolitiikan intresseissä on taloussuhteet ja lähialueiden vakaus. Kiistakysymyksiä ovat mm. Taiwan ja Etelä-Kiinan meri, joita kommunistinen Kiina vaati omakseen historiallisista syistä.
Teoksen lopussa kirjoittajat pohtivat Kiinan järjestelmän tulevaisuutta. Toistaiseksi kommunistinen puolue on pystynyt ylläpitämään yksinvaltiuttaan Kiinan vaurastumisesta ja keskiluokkaistumisesta huolimatta uhmaten läntisten liberaalien tutkijoiden ennustuksia.
Kiinan poliittinen järjestelmä on hyvä suomenkielinen opas kaikille Kiinasta kiinnostuneille.
Kommentit
Lähetä kommentti