Sodan tiedustelu (Intelligence in War - Knowledge of the Enemy from Napoleon to Al-Qaeda, 2003), John Keegan, Suomentanut Simo Liikanen, Gummerus Kirjapaino Oy 2007 Jyväskylä
Brittiläisen sotahistorioitsija John Keeganin Sodan tiedustelu on opas tiedustelun merkitykseen sodassa. Kirjassa Keegan käy läpi tapaustutkimusten avulla sotahistoriaa ja analysoi, mikä oli tiedustelun merkitys niissä.
Keegan aloittaa amiraali Horatius Nelsonista ja hänen yrityksestä jahdata Napoleonin Egyptiin kulkevaa laivastoa Välimerellä ja kirjan lopussa Keegan pohtii nykyajan tiedusteluhaasteita islamilaisen terrorismin kanssa. (Keegan kirjoitti kirjan 2003 ja tunnisti länsimaiden myöhemmät vaikeudet estää islamilaisia terrori-iskuja suurista ponnistuksista huolimatta.)
Käsiteltävistä tapauksista vähintään toinen sotiva osapuoli on englanninkielinen maa, olihan Keegan brittiläinen, ja paino on merisodankäynnissä. Toisesta maailmansodasta on useampi luku.
Kirja on mieluisaa luettavaa. Keegan osaa tiivisti kuvata jokaisen konfliktin taustat ja asetelmat ja käydä ne läpi ytimekkäästi. Keeganin teesi kirjassa on, että tiedustelulla on sodassa merkitystä, mutta se ei ole ratkaisevassa osassa. Materiaalinen voima, lukumäärä ja silkka taistelutahto voivat ratkaista aina taistelun tiedustelutiedosta huolimatta. Teoksen jälkeen lukijalla on realistinen käsitys tiedustelun mahdollisuuksista ja rajoituksista.
Tapaustutkimukset ovat myös hyvä tapa käydä läpi tiedustelun historiaa, koska tiedustelun teoria on ei-ammattilaiselle hyvin vaikeaselkoista. Teknologian tasolla on tärkeä rooli tiedustelun toteutuksella ja Keegan käy kirjan tapausten toimijoiden teknologiset kyvyt ja rajoitteet ymmärrettävästi.
Suosittelen Sodan tiedustelu -kirjaa kaikille sotahistoriasta ja ylipäätään historiasta kiinnostuneille.
Kommentit
Lähetä kommentti