Siirry pääsisältöön

Vanhus ja oikeusjuttu

Kirja-arvostelu: Ruohottuneilla poluilla (Paa gjengrodde Stier, 1949) Knut Hamsun, suomentanut Olli Virtanen, Kiuas Kustannus, 2022

Ruohottuneilla poluilla on norjalaisen nobel-palkitun kirjailija Knut Hamsunin viimeinen julkaistu teos. Toisen maailmansodan ajan miehitetyssä Norjassa Hamsun tuki saksalaismiehittäjien hallintoa, kirjoittaen jopa muistokirjoituksen Adolf Hitlerille sodan lopussa. Miehityksen aikana yli 80-vuotisen Hamsunin tuki miehittäjille oli enemmän henkistä, joten sodan jälkeen norjalaisilla viranomaisilla oli ongelma. Hamsunia oli vaikea syyttää konkreettisista rikoksista, mutta sympatiaa saksalaismiehittäjille ei haluttu jättää rangaistuksetta. (Timo Hännikäisen laatima esipuhe taustoittaa historiallista tilannetta ja esipuhe löytyy verkkolehti Sarastuksen sivuilta.)

Seurauksena Hamsun joutui erilaisten tutkintojen ja venyneen oikeusjutun keskiöön. Ruohottuneilla poluilla kertoo Hamsunin kokemuksista näinä maailmansodan jälkeisinä vuosina oikeusjutun ajan. 

Teos on periaatteessa omaelämänkertaa, mutta kirjalliselta tyyliltään se on mielestäni enemmän modernia kirjallisuutta. Paino on siis enemmän mitä henkilö tuntee, kuin että teoksen paino olisi historiallisesta todistusvoimassa. Hamsun on mestarikirjailija, ja teoksen kiehtovuus on Hamsunin taidossa kirjoittajana. Myös Olli Virtasen suomennos on pätevä.

Hamsunin oikeusjuttu häämöttää taustalla ja Hamsunia silloin tällöin määrätään eri paikkoihin sen nojalla. Vaikka teokseen sisältyy Hamsunin puolustuspuheenvuoro 1947 oikeudenkäynnistä, ei Hamsun kirjassaan juuri muuten käy läpi tai puolustele toimintaansa miehitysvallan ajalta.

Knut Hamsun 1947


Teoksen pääsisältö on Hamsunin omat tuntemukset vanhana miehenä. Teoksessa kirjoitetut tapahtuneet ovat pääasiassa arkipäiväisiä. Hamsun on vanha ja huonokuuloinen mies, joka silti pystyy kävelemään ja mieli toimii. Hamsun valitteleekin, miten pahasti viranomaisten määräämä tutkinta-aika mielisairaalassa eettisesti kyseenalaisesti toimineen professorin tutkittavana heikensi häntä.

Ruohottuneilla poluilla sisältää muutaman Hamsuniin muistoihin perustuvan pienoistarinan, mm. Amerikasta ja jopa Helsingissä. Nämä tarinat eivät ole ehkä täysin tosia, mutta varmasti perustuvat todellisuuteen.

Nykylukijalle Ruohottuneilla poluilla ansiot ovat siis enemmän kirjallisia. Kun kirja 1949 julkaistiin Norjassa, niin silloin ja siellä lukija pystyi peilaamaan sitä koettuun lähihistoriaan. Hamsun oli mestarikirjailija, niin teos on nykylukijallekin lukemisen arvoinen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho

Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho I-II  (The Rise and Fall of the Third Reich), William L. Shirer, Suomentanut Tapio hiisivaara, K. J. Gummerus osakeyhtiö 1962-63 Jyväskylä William L. Shirer Kun natsi-Saksa hävisi toisen maailmansodan ja Saksa miehitettiin, niin samalla vallattiin suuri määrä saksalaisia arkistoja ja sodan jälkeen natsipuolueen jäseniä ja sotilaita kuulusteltiin ja tuomittiin. Näiden arkistojen ja kuulustelupöytäkirjojen avulla amerikkalainen William Shirer lähti kirjoittamaan Kolmannen valtakunnan historiaa. Shirer oli toimittaja, joka työskenteli ensin Euroopassa ja sitten natsi-Saksassa 1934-1940. Hän siis oli todistamassa natsi-Saksan elämää ja oli mm. paikan päällä seuraamassa Compiègen aselevon allekirjoittamissa 1940, jossa Hitler oli henkilökohtaisesti kostamassa Ranskalle Saksan tappiota ensimmäisessä maailmansodassa. Vaikka kirjoittaminen tapahtui alle 20 vuotta toisen maailmansodan ja natsien kukistumisen jälkeen, nin Shirer koki, että saatavilla olevat k

Kirja-arvostelu: Talvisota

Talvisota, Antti Tuuri, Otava 1984 Antti Tuurin Talvisota-romaani kuuluu Tuurin Pohjanmaa-kirjasarjaan ja romaani kertoo pohjanmaalaisista kootun Jalkaväkirykmentin 23 talvisodasta.  Kirjan kertoja ja päähenkilö on Tuurin Pohjanmaa -kirjasarjan keskiössä olevan Hakala-suvun jäsen Martti, joka on rivimiehenä pohjalaisrykmentissä. Tuurin tavoitteena on kuvata talvisotaa enemmän sotilaiden kollektiivisena kokemuksena. Suurimman osan ajasta Hakalan kerronta on me-muotoisessa ja vaihtelee rykmentin tasolta henkilökohtaiselle tasolle ja kaikesta sen välillä tilanteen mukaan. Kirja alkaa kun rykmentin miehet lähtee Pohjanmaalta Karjalankannakselle ylimääräisten kertausharjoitusten johdosta lokakuussa 1939. Ensin kuvataankin rykmentin siirtymistä ja odottelua, kun Suomi ja Neuvostoliitto neuvottelivat Neuvostoliiton aluevaatimuksista. Mehän tiedämme, miten niissä kävi, mutta sotilaille sodan syttyminen ei ollut varmaa, vaikka siihen valmistaudittiin mm. erilaisilla linnoitustö

James Burnham ja managerit

James Burnham Kirja-arvostelu: The Managerial Revolution: What is Happening in the World (1941), James Burnham James Burnham (1905-1987) oli amerikkalainen poliittinen teoreetikko ja filosofi, jonka ehkä tunnetuin perintö oli teorian muotoileminen managerien vallasta, joka korvaisi kapitalisten järjestelmän 1900-luvulla.  The Managerial Revolution teos, jossa hän esittelee teoriansa toisen maailmansodan alkupuolella, kun Burnhamin kotimaa Amerikka oli vielä muodollisesti sodan ulkopuolella. Nykyään Burnhamin ensin muotoilema teoria managerien vallasta on USA:n johtaman liberaalin maailmanjärjestyksen oikeistolaisten arvostelijoiden käytössä. Burnhamin teorian lähtökohta on, että managerit, jonka muodostavat liikejohtajat, teknikot, byrokraatit ja sotilaat, muodostaisi uuden hallitsevan luokan ja korvaisi vanhan kapitalistisen mallin. Burnhamin mukaan Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa olivat pidemmällä tässä kehityksessä ja näiden maiden malli inspiroi Burnhamin teoriaa. Neuvost