Kirja-arvostelu: Ruohottuneilla poluilla (Paa gjengrodde Stier, 1949) Knut Hamsun, suomentanut Olli Virtanen, Kiuas Kustannus, 2022
Ruohottuneilla poluilla on norjalaisen nobel-palkitun kirjailija Knut Hamsunin viimeinen julkaistu teos. Toisen maailmansodan ajan miehitetyssä Norjassa Hamsun tuki saksalaismiehittäjien hallintoa, kirjoittaen jopa muistokirjoituksen Adolf Hitlerille sodan lopussa. Miehityksen aikana yli 80-vuotisen Hamsunin tuki miehittäjille oli enemmän henkistä, joten sodan jälkeen norjalaisilla viranomaisilla oli ongelma. Hamsunia oli vaikea syyttää konkreettisista rikoksista, mutta sympatiaa saksalaismiehittäjille ei haluttu jättää rangaistuksetta. (Timo Hännikäisen laatima esipuhe taustoittaa historiallista tilannetta ja esipuhe löytyy verkkolehti Sarastuksen sivuilta.)
Seurauksena Hamsun joutui erilaisten tutkintojen ja venyneen oikeusjutun keskiöön. Ruohottuneilla poluilla kertoo Hamsunin kokemuksista näinä maailmansodan jälkeisinä vuosina oikeusjutun ajan.
Teos on periaatteessa omaelämänkertaa, mutta kirjalliselta tyyliltään se on mielestäni enemmän modernia kirjallisuutta. Paino on siis enemmän mitä henkilö tuntee, kuin että teoksen paino olisi historiallisesta todistusvoimassa. Hamsun on mestarikirjailija, ja teoksen kiehtovuus on Hamsunin taidossa kirjoittajana. Myös Olli Virtasen suomennos on pätevä.
Hamsunin oikeusjuttu häämöttää taustalla ja Hamsunia silloin tällöin määrätään eri paikkoihin sen nojalla. Vaikka teokseen sisältyy Hamsunin puolustuspuheenvuoro 1947 oikeudenkäynnistä, ei Hamsun kirjassaan juuri muuten käy läpi tai puolustele toimintaansa miehitysvallan ajalta.
Knut Hamsun 1947 |
Teoksen pääsisältö on Hamsunin omat tuntemukset vanhana miehenä. Teoksessa kirjoitetut tapahtuneet ovat pääasiassa arkipäiväisiä. Hamsun on vanha ja huonokuuloinen mies, joka silti pystyy kävelemään ja mieli toimii. Hamsun valitteleekin, miten pahasti viranomaisten määräämä tutkinta-aika mielisairaalassa eettisesti kyseenalaisesti toimineen professorin tutkittavana heikensi häntä.
Ruohottuneilla poluilla sisältää muutaman Hamsuniin muistoihin perustuvan pienoistarinan, mm. Amerikasta ja jopa Helsingissä. Nämä tarinat eivät ole ehkä täysin tosia, mutta varmasti perustuvat todellisuuteen.
Nykylukijalle Ruohottuneilla poluilla ansiot ovat siis enemmän kirjallisia. Kun kirja 1949 julkaistiin Norjassa, niin silloin ja siellä lukija pystyi peilaamaan sitä koettuun lähihistoriaan. Hamsun oli mestarikirjailija, niin teos on nykylukijallekin lukemisen arvoinen.
Kommentit
Lähetä kommentti