Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Tuulen viemää

Tuulen viemää (Gone with the Wind 1936), Margaret Mitchell, Suomentanut Maijaliisa Auterinen, Otava 2008

Jokken kirjanurkka: Margaret Mitchellin Tuulen viemää (engl. Gone ...

Black Lives Matter -liikehdintään on kuulunut päasiassa angloamerikkalaisessa maailmassa orjuuttajien (ja muidenkin) patsaiden kaataminen ja rodullisesti loukkaavien asioiden sensuuri. Yksi sensuurin alle joutuneista oli Tuulen viemää -elokuva amerikkalaisessa HBO Max -suoratoistopalvelussa. Tämä herätti kiinnostukseni ja päätin lainata Margaret Mitchellin romaanin, johon 1930-luvun Hollywood-menestyselokuva perustuu. (En siis ole nähnyt elokuvaa, eikä tämä arvio käsittele elokuvaa millään tavalla.)

Tuulen viemää seuraa plantaasiomistajan tyttären Scarlett O'Haran vaiheita Yhdysvaltojen sisällissodan ja sodan jälkeisen Yhdysvaltojen armeijan miehitysjakson rekonstruktion Georgiassa. Romaanin kantava jännite on Scarlettin suhde Rhett Butleriin, joka on huonoon maineeseen joutunut arvokkaan eteläisen suvun vesa.

Tuulen viemää on vahva romaani. Scarlett ja Rhett ovat voimakkaita hahmoja, jotka valinnoillaan ja teoillaan määrittelevät oman elämänsä, mutta joutuvat tuon tuostakin vastakkain ympäröivän maailman kanssa. He joutuvat myös kohtaamaan tekojensa seurauksia, mikä tarjoaa aitoa ja katkeraa elämän makua romaaniin. Tuulen viemää ooli 1900-luvun suosituimpia romaaneja ja syystä.

Tuulen viemää on näinä poliittisen korrektiuden aikoina kyseenalainen, koska se kertoo Scarlettin tarinaa sisällissodan hävinneen ja orjia pitäneen Yhdysvaltojen etelävaltioiden yläluokan näkökulmasta. Tämä siis tarkoittaa, että suuri osa romaanin hahmoista on orjanomistajia romaanin alussa Scarlettin perhe mukaan lukien. Romaanin hahmot myös pitävät orjuutta oikeutettuna, eivätkä juurikaan kadu sitä edes sodan jälkeen. Päinvastoin he paheksuvat, että mustat mellastavat kaduilla ja politiikassa, jota heille sallittiin pohjoiden voitettua sodan ja miehitettyä etelän.

Romaani on kuitenkin pitkä (suomenkielinen laitos 894 sivua), eikä orjuus ole sen teema. Scarlettin (ja Rhettin) tarina on keskiössä ja sille ympäristön tarjoaa Georgian yläluokka, joiden jäsenten keskuudessa Scarlett elää. Sisällissodan tappio romahdutti orjatyövoimaan perustuvat plantaasit ja jenkkien miehityshallinto oli etelän väelle raskas. Ennen tätä etelä kävi neljä vuotta veristä sotaa, joka köyhdytti aluetta ja vei monia nuoria miehiä sankarihautaan.

Koen, että Tuulen viemää on tämän etelän väen selviytymistarina heidän näkökulmastaan. Scarlett ja hänen luokkansa kokevat kovia menetyksiä sodan keskellä. Sodan jälkeen toiset, kuten Scarlett, sopeutuvat ja alkavat rakentamaan uutta menestystä ja toiset, entisen yläluokan jäsenet, eivät selviä ja jäävät menneisyytensä vangeiksi.

Tarjoaako Tuulen viemää sitten kattavan kuvan sisällisodasta? Kuten todettua, näkökulma on koko ajan etelän yläluokan, eikä romaani kuvaa jenkkejä paljoakaan sympaattisessa valossa. Vapautuneita mustia orjia pidetään joko haittana tai uhkana. Romaanin näkyvimmät mustat hahmot ovat ns "sisäneekereitä", jotka olivat omistajiensa läheisiä palvelijoita heidän kodeissaan ja joille läheinen asema suhteessa yläluokkaan tarjosi heille sosiaalista arvoa orjuudesta huolimatta. Nämä suhtautuivatkin omistajiinsa uskollisesti ja jäivät sodan jälkeen omistajien palvelukseen.

Romaani ei ole siis historiallisesti tasapuolinen katsaus sisällissotaan tai orjuuteen. Mutta pitääkö sen ollakaan? Romaani kertoo Scarlettin elämästä ja hänen rakkaudestaan. Etelän väen näkökulma on yksipuolinen, mutta on arvokasta, että heidänkin puoli tarina kerrotaan. Kriittisempi keskustelu sisällissodasta ja etelästä on mahdollista, mutta jokaisen olemassaolevan kirjan tehtävä ei pitäisi olla vallitsevan totuuden julistaminen. Jos haluaa tutustua Yhdysvaltojen sisällissotaan, voin suositella Tuulen viemää lukemista, mutta suosittelen myös lukemaan muutakin näkökulman laajentamiseksi.

Tuulen viemää -romaanin tarina sodan jaloissa selviämistä yrittävissä ihmisistä on yleismaailmallinen. Minulle tuli jossain määrin mieleen väinö Linnan Täällä Pohjantäden alla -trilogia, joka myöskin kertoo sisällissodasta hävinneiden näkökulmasta. Tuulen viemässä, kuten Täällä Pohjantäden alla omaiset hädissään saavat kuulla tietoja poikensa kuolemasta kaukaisessa taitelussa. Toisaalla etelän tappio 1864-65 ja miehitys jenkkiarmeijan muistutti hieman natsi-Saksan perikatoa. Ja vuosien jälkeen kotiin palaava sotavanki murtuneena miehenä oli yleinen tapaus monessa maassa 1900-luvulla.

Erilaisten näkökulmien ja kokemusten tarjoaminen on kirjallisuuden vahvuuksia. Siten olisi surullista ja väärin, jos vasemmistoradikaalien ja mellakoijien edessä aletaan sensuroimaan kirjoja tai elokuvia.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja-arvostelu: Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho

Kolmannen valtakunnan nousu ja tuho I-II  (The Rise and Fall of the Third Reich), William L. Shirer, Suomentanut Tapio hiisivaara, K. J. Gummerus osakeyhtiö 1962-63 Jyväskylä William L. Shirer Kun natsi-Saksa hävisi toisen maailmansodan ja Saksa miehitettiin, niin samalla vallattiin suuri määrä saksalaisia arkistoja ja sodan jälkeen natsipuolueen jäseniä ja sotilaita kuulusteltiin ja tuomittiin. Näiden arkistojen ja kuulustelupöytäkirjojen avulla amerikkalainen William Shirer lähti kirjoittamaan Kolmannen valtakunnan historiaa. Shirer oli toimittaja, joka työskenteli ensin Euroopassa ja sitten natsi-Saksassa 1934-1940. Hän siis oli todistamassa natsi-Saksan elämää ja oli mm. paikan päällä seuraamassa Compiègen aselevon allekirjoittamissa 1940, jossa Hitler oli henkilökohtaisesti kostamassa Ranskalle Saksan tappiota ensimmäisessä maailmansodassa. Vaikka kirjoittaminen tapahtui alle 20 vuotta toisen maailmansodan ja natsien kukistumisen jälkeen, nin Shirer koki, että saatavilla olevat k

Kirja-arvostelu: Talvisota

Talvisota, Antti Tuuri, Otava 1984 Antti Tuurin Talvisota-romaani kuuluu Tuurin Pohjanmaa-kirjasarjaan ja romaani kertoo pohjanmaalaisista kootun Jalkaväkirykmentin 23 talvisodasta.  Kirjan kertoja ja päähenkilö on Tuurin Pohjanmaa -kirjasarjan keskiössä olevan Hakala-suvun jäsen Martti, joka on rivimiehenä pohjalaisrykmentissä. Tuurin tavoitteena on kuvata talvisotaa enemmän sotilaiden kollektiivisena kokemuksena. Suurimman osan ajasta Hakalan kerronta on me-muotoisessa ja vaihtelee rykmentin tasolta henkilökohtaiselle tasolle ja kaikesta sen välillä tilanteen mukaan. Kirja alkaa kun rykmentin miehet lähtee Pohjanmaalta Karjalankannakselle ylimääräisten kertausharjoitusten johdosta lokakuussa 1939. Ensin kuvataankin rykmentin siirtymistä ja odottelua, kun Suomi ja Neuvostoliitto neuvottelivat Neuvostoliiton aluevaatimuksista. Mehän tiedämme, miten niissä kävi, mutta sotilaille sodan syttyminen ei ollut varmaa, vaikka siihen valmistaudittiin mm. erilaisilla linnoitustö

James Burnham ja managerit

James Burnham Kirja-arvostelu: The Managerial Revolution: What is Happening in the World (1941), James Burnham James Burnham (1905-1987) oli amerikkalainen poliittinen teoreetikko ja filosofi, jonka ehkä tunnetuin perintö oli teorian muotoileminen managerien vallasta, joka korvaisi kapitalisten järjestelmän 1900-luvulla.  The Managerial Revolution teos, jossa hän esittelee teoriansa toisen maailmansodan alkupuolella, kun Burnhamin kotimaa Amerikka oli vielä muodollisesti sodan ulkopuolella. Nykyään Burnhamin ensin muotoilema teoria managerien vallasta on USA:n johtaman liberaalin maailmanjärjestyksen oikeistolaisten arvostelijoiden käytössä. Burnhamin teorian lähtökohta on, että managerit, jonka muodostavat liikejohtajat, teknikot, byrokraatit ja sotilaat, muodostaisi uuden hallitsevan luokan ja korvaisi vanhan kapitalistisen mallin. Burnhamin mukaan Stalinin Neuvostoliitto ja Hitlerin Saksa olivat pidemmällä tässä kehityksessä ja näiden maiden malli inspiroi Burnhamin teoriaa. Neuvost