Vuoden ja vuosikymmenen päätteeksi on kirjoitettu paljon yhteenvetoja vuodesta 2019 ja 2010-vuosikymmenestä. Tämä tekstisarja koostuu joistakin omista ajatuksistani päättyneestä vuosikymmenestä, mutta myös sitä edeltäneistä kahdesta vuosikymmenestä Kylmän sodan jälkeen.
Marraskuussa tuli täyteen 30 vuotta Berliinin muurin murtumisesta, mikä oli symbolisesti kylmän sodan päätepiste, jonka jälkeen kommunistiset järjestelmät katosivat lyhyessä ajassa Euroopasta, tosin järjestelmän murtuminen oli alkanut jo ennen muurin murtumista.
Berliinin muurin murtumisen jälkeen kapitalistinen ja liberaali länsi julistettiin kylmän sodan voittajaksi. Francis Fukuyama julisti kuuluisasti historian päättyneen liberaalin demokratian voittoon.
Fukuyamasta on jauhettu loputtomasti viimeisten vuosikymmenten aikana ja hän on noussut symboliksi liberaalin järjestelmän voitonhuumasta. Tässä kirjoituksessa en keskity enempää Fukuyamaan, vaan ennemmin siihen, miten länsimaisen liberalismin hegemonia kesti hetken ja alkoi rapertua näiden vuosikymmenten aikana.
500-vuotisen eurooppalaisen globalismin huipennus ja pääte
Viimeisten parin vuosikymmenen aikana on puhuttu paljon globalismista tavalla ,että voisi luulla sen olevan uusi ilmiö. Vaikka globaali talouskehitys, vapaakauppa ja tietotekniikan kehitys ovat muokanneet maailmaa ennenäkemättömällä tavalla viimeisten vuosikymmenten aikana, niin globaali talous ei ole uusi juttu.
Maailman talousjärjestelmän voi sanoa tulleen globaaliksi 1500-luvun alun tiennoilla tapahtuneiden löytöretkien seurauksesta. Pääasiassa Espanjan ja Portugalin löytöretkeilijät löysivät purjehdusreitit Amerikan kaksoismantereelle ja Intiaan sekä laajemmin Aasiaan. Eurooppa, Intia ja Kiina olivat käyneet aiemmin kauppaa keskenään kauan, mutta purjehdusreitti Afrikan eteläpuolelta mullisti kaupankäynnin. Lisäksi Amerikan kaksoismanner liitettiin mukaan kansainväliseen kauppaan, jolloin kaikki merkittävät talousalueet maailmassa olivat vuorovaikutuksessa keskenään ensimmäistä kertaa historiassa.
Maailma 1500-2000. Se alkuperäinen Europa Universalis |
Tämä kehitys tapahtui tosiaan eurooppalaisten toimesta. 2000-lukuun saakka kansainvälinen kauppa kasvoi aina eurooppalaisten ja 1800-luvulta lähtien myös Yhdysvaltojen johdolla. Tämä 500 vuoden kehitys sisältää monia ulottuvuuksia, joita en ala käymään tässä läpi. Mutta kaiken seurauksena 1914 eurooppalainen imperialismi koki huippuvuotensa. Maailma oli suurilta osin joko länsimaiden siirtomaina tai taloudellisen vaikutusvallan alla, kuten latinalainen Amerikka ja Kiina. Itsenäinen ja riippumaton Japani oli harvinainen poikkeus.
Miksi katson näin paljon taakse historiaan? Koska haluan, että lukija tajuaa, millainen muutos on pääasiassa jo tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana.
Kun kylmä sota päättyi, niin se tarkoitti länsimaisen talousjärjestelmän viimeistä laajenemista, kun Itä-Euroopan kommunistimaat liberalisoivat itsensä pika-aikataululla ja liittyivät globaalin talousjärjestelmään.
Samaan aikaan Euroopan ja Yhdysvaltojen merkitys maailmantaloudessa on kutistunut merkittävästi. Laitan blogiin alle pari taulukkoa kehityksessä, mutta trendi on, että Länsimaiden suhteellinen merkitys maailmantaloudessa on kutistunut ja kutistuu, kun Kiina, Intia ja muu maailma kasvaa.
Syitä länsimaiden taloudellisen merkityksen vähenemiseen on toisaalla länsimaiden heikko väestönkasvu suhteessa muuhun maailman ja toisaalla muun maailman kiriminen teknologisesti.
Kehitys on ehkä luonnollista, sillä onhan Kiina ja Intia olleet perinteisesti historian aikana maailman vauraimpia ja kehittyneitä alueita ja muutaman viime vuosisadan heikkouden tila suhteessa länteen on ehkä poikkeus.
Silti tällä kehityksellä on seuraukset. Kun globaalia maailmanjärjestystä on ensimmäisen maailmansodan ympärysvaltojen voiton jälkeen rakennettu liberaalien länsimaiden johdolla. Nyt olemme tulleet tilanteeseen, jossa länsimailla ei ole enää taloushegemoniaa tai siirtomaaimperiumeja liberaalin järjestelmän levittämiseen.
Kiinasta johtava supervalta?
Yksi olennaisia kehityskulkuja on ollut ja tulee olemaan Kiinan erittäin nopea kehitys jälkeenjäänneestä ja köyhästä Kiinasta vauraaksi ja kehittyneeksi Kiinasta.
Yhdysvaltojen presidentti Richard Nixon oli ensimmäinen, joka oli avaamassa Kiinan ja muun maailman suhteita. Kuvassa Nixon tapaa puhemies Maon 1972. |
Kommentit
Lähetä kommentti